• Polle (87) sparker ball

    Hilmar holder koken med gamle venner.

Hilmar Gulbertin Bjørvik (Polle) er 87 år og hver torsdag trener han skuddfoten i lag med sine venner i 70-80-årene. Det er full fart fra første fraspark.

Verdens eldste profesjonelle fotballspiller er 50 år, men Polle holder altså koken i sitt åttiåttende år. Men her er det gleden og vennskapet som står i sentrum når de ti kameratene møtes hver torsdag i gymsalen på Mortensnes i Tromsø.

Foruten Hilmar, som er best kjent som Polle blant folk i Tromsø, er også Bjørn Martinussen passert 80, mens yngres avdeling stort sett er i 70-årene. Jan Lanes som blir 70 i mai er yngstemann på laget, som ikke har noe navn.

Byhistoriens fasit

Nordfra ble med på en time i salen, og møter ungdommen fra taekwondo-treninga på vei ut av døra. Det er én time med trening, så her er det ikke tid til småsnakk. I salen er gruppa delt i rødt og blått lag, og man spiller fast på det ene eller andre. Den eldste er på samme lag som den yngste.

Jan Lanes skryter av sin eldre medspiller Polle.

– Når du nærmer deg 90 år og fortsatt spiller, så sier det alt. Det er imponerende! Polle husker også godt og når det kommer til byhistorien er han fasiten. Han kjørte drosje og buss i alle år og husker hvem som er hvem, han kan ofte komme med rettelser på oss andre, sier Lanes.

Når du nærmer deg 90 år og fortsatt spiller, så sier det alt. Det er imponerende!

Sagt om Polle (87)

Historiene om Polle er også mange, og han har sågar bidratt til forfatter Knut Smistads bøker med humoristiske historier fra byen. I gymsalen får vi høre om da han som ung var vognmann for bestefaren og kjørte hest og kjerre. Vogna var full av nylig henta utedassmateriale, som han klarte å få velta over seg etter en uheldig episode.

Men lukta i gymsalen er nå av svette, og etter å ha sluppet inn tre mål begynner Polles lag nå å slite, og ligger under med tre mål omtrent midtveis.

Historien

Det er altså 45 år siden laget ble stablet på beina. Under Tromsø Turnforening etablerte en tidligere aktiv turner et parti for voksne menn. Polle hadde da et liv som røykende drosjesjåfør og følte det var på tide å ta tak i helsa som 43 åring.

Men det som begynte som turn gikk over til å bli fotball, og siden har det vært trening med ball én gang i uka, forteller Polle. Som slutta å røyke da idretten tok han.

Fotballguttene ser hverandre stort sett bare på trening, men mot jul er det julefest og en sommeravslutning må også til. Men ute på banen begynner Polle nå å få stengt av målet bak seg, og de yngre får fres framover. Nå ruller målene inn for blått lag. Det er overraskende høyt tempo og engasjement.

Denne artikkelen ble publisert i nettmagasinet Nordfra.

Noen av spillerne har spilt ball i ungdommen. Yngstemann Jan gikk fra Furuflaten til både TUIL og Alta, og Ville spilte også på Fløya på 60-tallet. Polle kan bare skryte av å ha blitt bymester i 1967 i bedriftsidrett. Men han har altså vært 45 år på dette laget.

– Men under krigen da jeg var ung, lagde vi ball av det vi hadde og spilte. Og nå i voksen alder legger vi ikke noe imellom. Jeg blir å holde på så lenge helsa holder og beina går, avslutter Polle.

Når klokka slår åtte og tiden er ute, har Polle, Jan og resten av det blå laget klart å vinne kampen, det ble 5-3.

Bla gjennom slideshow under.