• Turister redder gammel pilegrimsrute

    Portretter fra Camino de Santiago i Spania

800km

Lengde fra Saint-Jean-Pied-de-Port i Frankrike til Santiago de Compostela i Spania.

200,000

Mer enn 200.000 pilgrimer årlig går Camino de Compostela.

100

Antall kilometer du må gå for å få diplom. 200km på sykkel.

Pilgrimers velkomstkontor har god oversikt over vandrerne siden de som går registrerer seg og skal da oppgi grunn for å valfarte mot målet. For å kvalifisere til bekreftelse og diplom må man gå eller ri på hest de siste 100 kilometerne eller sykle 200 kilometere. Mange går mye lenger, og en av de vanligste stedene å starte fra er Saint-Jean-Pied-de-Port i Frankrike. Stempel i en liten bok fra start viser hvor man har gått.

Mange grunner ligger bak en pilegrimsreise, her er noen:

Iain Cumming fra Skottland, 67 år: Jeg har ingen klar grunn for å gå, og går ikke av noen religiøs eller annen årsak. Men jeg går for å holde meg i form, det må man gjøre. Jeg har gått fra Pamplona der okseløpene er og til Santiago de Compostela. Jeg går alene og tenker for meg selv, men jeg har også en venn som går pilegrimsruta, og vi møtes innimellom. Men det er tilfeldig, vi har ingen avtaler.

Brenda Wells fra Australia, 61 år: Jeg går pilegrimsruta fra Saint-Jean-Pied-de-Port i Frankrike og til Santiago de Compostela. Jeg går med min datter og vi planlegger å bruke fem uker. Jeg går for min far som het James og som døde for 18 måneder siden. Jeg går for mine foreldre og for mange folk som har vært en del av livet mitt, og tenker at det er en spirituell tur. Det enkle i livet, stillheten og roen, er også noe jeg har fokus på.

Fra Camino de Santiago

Raul Stein fra Tyskland, 65 år: Jeg lever som en pilegrim og går fordi Jesus sendte meg ut på veien. Før det hadde jeg mitt eget firma. 26000 kilometer har jeg gått de siste åtte årene, og har gått fire ganger hele ruta til Santiago og nå er jeg på den fjerde gangen tilbake fra Santiago. Jeg var en søkende sjel, men når man har funnet Jesus har man funnet alt man trenger.

Allerede i det niende århundre starter de første spor av besøk til det som skal være gravstedet til apostelen Jacob. Besøkene utviklet seg i middelalderen til å bli en av de mer kjente pilegrimsrutene.

Pilegrimer gikk for helbredelse, åndelig fornyelse og også som botsgang for sine synder. I mai 2015 oppgir 36 prosent religiøse grunner for å gå ruten i Nord-Spania.

Når man starter å gå får man et pilegrimspass, og må oppgi om turen er av religiøs, spirituell eller kulturell art. Du får et litt annet pass om du ikke har religiøse grunner. I dag utgjør de religøse pilegrimene 36 prosent (mai 2015), en nedgang fra nesten 74 prosent i mai 2004.

Fra Camino de Santiago

Pedro Bachor fra Spania, 43 år: Jeg går fordi det ikke finnes jobber eller noe i Spania og politikerne er noen tyver. Det går ikke an å leve av 400 euro i måneden, det er umulig. Man får ikke noe hjelp av regjeringa. Jeg begynte å gå i Valencia, deretter til Alicante, Murcia, til Granada, Sevilla og så videre helt hit til Santiago de Compostela. I to og et halvt år har jeg gått, jeg går sakte og nå skal jeg videre til Pamplona.

Maria Lozano Fernandez fra Spania, 34 år: Jeg begynte i sør og gikk nordover, til Santiago via Leon. Jeg har gått mange steder rundt i verden, og nå var det på tide å gå i mitt hjemland. Jeg har gått med familien min og ville snakke med dem og gå til røttene mine. Jeg ville finne meg selv, og via mine foreldre og forfedre har jeg funnet ut hvem jeg er. Jeg har fått mange svar.

Katrin Senz fra Tyskland, 36 år. Jeg har gått fra Saint-Jean-Pied-de-Port og skal gå til Santiago og deretter Finisterre ved havet. Min første tanke var å ta en sabbatsperiode og ta en pause fra jobb. Så ble jeg utbrent og klarte ikke å planlegge noe spesielt, da bestemte jeg meg for å komme hit og gå pilegrimsruten. Det er enkelt å gå her, du trenger ikke tenke så mye, men vandre og se hva som skjer.

Antonio Torbado Montaña fra Spania, 67 år: Jeg er i en gruppe med pensjonister som går rundt 30 kilometer hver dag og går pilegrimsruten i etapper. Jeg er kommet til det punktet i livet da man er pensjonist og det er på tide å tenke over hva man har. Jeg er her for å tenke over alt, og for å jobbe for å unngå misunnelse og egoisme. Pilegrimveiens offer blir kompensert med ro og fred, slik jeg har fått nå.

Ruben Iglesias fra Spania, 35 år: Jeg har gått fra Saint-Jean-Pied-de-Port i Frankrike og til Santiago, og skal fortsette helt til Finisterre ved havet, eller verdens ende som man trodde før. Jeg har brukt mer tid enn det som er vanlig, for jeg ville gå i to dager og hvile i én. Så jeg brukte 52 dager på ruta. Jeg ville gjøre en reise for meg selv, og noen fortalte meg om pilegrimsruta Camino. Da fant jeg ut at det var en perfekt idé. Jeg ønsket å gjøre denne for å lukke en periode i livet mitt. Jeg trengte en slags «gjenfødelse» i livet. Når jeg ser solen gå ned i havet i Finisterre blir man et nytt menneske den neste dagen. Det føltes perfekt for meg.

Statistikk er statistikk og hver pilegrim har gjerne sin egen personlige motivasjon for å legge ut på pilegrimsvandring. Blant de åtte spurte i denne artikkel var det åtte ulike svar. For å minnes en død far, for å gå av seg utbrenthet, fordi Jesus fortalte det og for å lukke en vond periode i livet er altså blant grunnene som oppgis. Pilegrim kommer forøvrig fra det latinske ordet peregrinus, som betyr «fremmed» eller «utenlandsk».