Er det forskjell på å leie en fotograf og å ta bildene selv med mobilkamera? 

Jeg har fotografert samtidig med noen som brukte sitt mobilkamera, og det er en interessant studie. Sveip over bildene med markøren og se selv. Jeg skriver mer under bildene. Kan du se hvilke jeg har tatt? (Det er ikke samme motivene på bildene, men fra den samme eventen).

[image-comparator title=»» left=»http://frifoto.no/ny/wp-content/uploads/Eksempel1.jpg» right=»http://frifoto.no/ny/wp-content/uploads/Bioprosp15_opening-1126.jpg» method=»overlay» width=»100%» value=»50″ overlayed_slider=»false» hide_slider=»false» classes=»hover» link_images=»false»][/image-comparator] [image-comparator left=»http://frifoto.no/ny/wp-content/uploads/Eksempel3.jpg» right=»http://frifoto.no/ny/wp-content/uploads/Bioprosp15-1012.jpg» method=»overlay» width=»100%» value=»50″ overlayed_slider=»false» hide_slider=»false» classes=»hover» link_images=»false»][/image-comparator]

[image-comparator title=»Før – etter» left=»http://frifoto.no/ny/wp-content/uploads/Eksempel41.jpg» right=»http://frifoto.no/ny/wp-content/uploads/Bioprosp15_dag2_posters-1253.jpg» method=»overlay» width=»100%» value=»50″ overlayed_slider=»false» hide_slider=»false» classes=»hover» link_images=»false»][/image-comparator]

[image-comparator left=»http://frifoto.no/ny/wp-content/uploads/Eksempel2.jpg» right=»http://frifoto.no/ny/wp-content/uploads/Bioprosp15_opening-1112.jpg» method=»overlay» width=»100%» value=»50″ overlayed_slider=»false» hide_slider=»false» classes=»hover» link_images=»false»][/image-comparator]

Jeg er en trent fotograf, ikke en person med et godt kamera.

[image-comparator left=»http://frifoto.no/ny/wp-content/uploads/Eksempel5.jpg» right=»http://frifoto.no/ny/wp-content/uploads/Bioprosp15_opening-1097.jpg» method=»overlay» width=»100%» value=»50″ overlayed_slider=»false» hide_slider=»false» classes=»hover» link_images=»false»][/image-comparator]

Jeg har vært priviligert som har fått jobbe som fotograf i over 16 år nå, og før det holdt jeg også på med fotografering på hobbynivå. Jeg startet med film og mørkerom og har vært med på en vanvittig utvikling inn i den digitale tidsalder. Fotografi har blitt mye mer tilgjengelig for folk flest, og man trenger ikke lang læretid for å mestre det tekniske. Fotografi er altså for alle, men betyr det at det er mindre behov for profesjonelle fotografer?

Jeg får høre av og til om det ikke er vanskelig å være fotograf nå som alle har mobiltelefoner med gode kamera? Gjerne viser de et flott bilde tatt en fin sommerdag. Jeg lever av profesjonelle kunder, det vil si institusjoner, magasiner og bedrifter som setter pris på en viss kvalitet. Men får de noe for pengene, kunne de bare knipset bildene selv?

Jeg fotograferte for to år siden på en større konferanse i Tromsø, og bildene har blitt brukt flittig. I år spurte de meg igjen om å fotografere på denne konferansen. Det gjorde jeg gjerne, jeg synes dette er fint arbeid å gjøre, da jeg jobber litt som pressefotografen i meg. Jeg følger det som skjer, fanger øyeblikk og tar noen portretter. Det ble også tur ut på hundesledetur i snøvær og mørke, så en utfordring er det absolutt. Det samme er lysforholdene som varierer sterkt på slike konferanser.

Men altså, på denne konferansen var det også noen som skulle oppdatere sosiale medier med litt info og bilder. De skulle ta bilder selv for det meste, men jeg la også til en del bilder som de la ut som egne gallerier. Men hovedsaklig skulle mine bilder gå til nettsiden og til senere bruk i brosjyrer og slikt.

All ære for å forstå moderne publiseringsplattformer og sosiale medier til denne bedriften, og all ære for at de også tar i bruk en fotograf. Det ga meg også muligheten til å se om det var noen forskjell i kvaliteten på bildene jeg leverte og de som ble levert av sosiale medier-gjengen. Jeg ønsker IKKE med denne posten å henge ut noen, for alt har sin misjon og raske bilder til nett er ofte viktigere enn høy kvalitet. Men fotograf er fotograf, og han/hun er mer enn sitt kamera. Ofte handler det om å forstå situasjonen og gjøre gode valg ut fra det – det være seg lys, vinkling, øyeblikk, tilstedeværelse og så videre. Jeg er en trent fotograf, ikke en person med et godt kamera. Men her kan du altså se bildene mine og så de som ble tatt med mobilkamera. Var det kanskje en aldri så liten forskjell? Ring en fotograf neste gang du har et visuelt behov!