Arctic Prides nye leder er glad for årets pridetema
Lars Kaupang (26) er ny festivalsjef for Arctic Pride i Tromsø. Han har selv opplevd fordommer og mobbing og gleder seg til å jobbe for skeives rettigheter og gi litt tilbake. I år handler det om å være sterkere sammen.
Den høyreiste østlendingen Lars Kaupang vokste opp på en bondegård på et lite sted rett ved Larvik. I en lykkelig familie med griser, fjøs og beitemarker var alt fint – inntil de andre barna begynte å rope homo etter han.
For å slippe gjengen fra barneskolen fortsatte Lars derfor skolegangen i Sandefjord etter grunnskolen, og kom inn i et miljø der han kunne vokse og starte på nytt. En teatergruppe med åpne og frisinna ungdom ble redningen for Kaupang. Livet ble bedre – og det er det han nå som ny leder for festivalen ønsker å jobbe for, at alle står sammen for et bedre samfunn. Årets tema for festivalen er internasjonalt fellesskap.
Fellesskap
Mange land har fremgang i LHBT-kampen. Både i Asia, Afrika og Latin-Amerika er det mange land som åpner opp for likekjønnet ekteskap og seksuelt mangfold. Det er ifølge FRI samarbeid på tvers av landegrenser som har gjort dette mulig, at alle bidrar i en felles kamp mot diskriminering.
Fortsatt er det mange som opplever diskriminering og forfølgelse på grunn av sin seksualitet, og noen land går til og med i feil retning. Tema for årets pride i Tromsø er «Internasjonalt fellesskap – Sterkere sammen». Mange av de andre festivalene i Norge vil ha dette som tema og løfte fram budskapet, men på grunn av korona-avlysninger vil betydningen av festivalen i Tromsø trolig bli større. Temaet om samhold og fellesskap er noe som samfunnet er opptatt av i disse tider, Kaupang mener derfor det er rett å ha fokus på det også i festivalen.
– Vi jobber hardt med programmet nå. Korona-viruset gjør at vi må tenke alternativer og ha arrangementer som kan gjennomføres på en trygg og god måte. Men vi skal finne gode løsninger på dette, og har også samtaler med foreningen FRI nasjonalt. Men festival blir det, lover Lars.
Fin balanse
Han synes pride er viktig for å feire seg selv som skeiv og for å vise en takknemlighet til de som har gått foran og gjort dette mulig.
– Det ligger mye arbeid og smerte bak oss, det er derfor viktig at vi ikke bare har fest og moro, men arrangerer debatter og setter fokus på områder som kan bli bedre. En fin balanse er det vi ønsker.
Festivalsjefen kom nordover til Tromsø straks etter videregående for å studere. Men lærerutdanninga var ikke rett hylle, så det ble jobbing på sykehjem og hjemmetjenesten. En tid flyttet han tilbake sørpå, men lengselen etter venner og miljø var stor.
– Nordlendinger er mer imøtekommende, det føles mer naturlig å være her.
Så det ble å pakke tannbørsten og dra til Tromsø igjen for Lars. Mormora som gikk bort i 2015, mente han trengte å komme nord igjen. Nå bærer han en omstøpt ring etter bestemora, så hun er alltid med han.
Kaupang har bidratt på festivaler som Bukta, Rakettnatt og Winterland. Han ble visepresident på Driv og etter hvert booking- og arrangementsansvarlig på Storgata Camping der han er for tiden. Nå skal han altså i tillegg ha vervet som prideleder. Om han har tid til overs liker han å by inn til sosialt lag for gode venner.
Lars Kaupang er fra 2020 festivalsjef for Arctic Pride i Tromsø. Selv er han singel – ringen på fingeren er en gave etter mormora.
Vil gjøre en forskjell
– Er det noe jeg brenner for, er det å bidra til fellesskapet og gjøre en forskjell for folk. Da jeg satt i møte med styret for festivalen om hvordan jeg kunne bidra, endte det med at jeg gikk ut av møtet som festivalsjef.
Øivind B. Østbø er styreleder i Arctic Pride og sier at Lars ble valgt til festivalsjef på bakgrunn av sitt store engasjement for saken, hans lange og brede erfaring på arrangørsiden av festivaler og sitt store nettverk i byen og regionen for øvrig.
– Hans entusiasme og pågangsmot vil være med å løfte priden til nye høyder, tror Østbø.
Samarbeid
Noe av det som blir viktig i årets program er skeive minoriteter. Å belyse situasjonen til de som er flerkulturelle, de som er fra land med dårligere vilkår, og vise solidaritet med de som kjemper ulike kamper for likeverd og mangfold blir viktig.
Samarbeidet med Amnesty vil være sentralt, og også samarbeid med andre organisasjoner og kommunens integreringsutvalg. Festivalen tar gjerne imot forslag om arrangementer, og er det noen som ønsker å bidra på noe vis, er det bare å ta kontakt på epostadressen under.
– Vi skal speile det store mangfoldet som finnes, avslutter den nyvalgte festivalsjefen Lars Kaupang.
Arctic Pride arrangeres i Tromsø 9-15. november.
Festivalsjefen for Arctic Pride gleder seg til november – bak på Stortorget var det 7000 i fjorårets parade.
Tekst og foto: Lars Åke Andersen
Konteksten
Denne arbeidsprøven er en tekst med bilde og video som er gjort for festivalen Arctic Pride i Tromsø. Denne har jeg valgt fordi den viser en type formidling som jeg antar er vanlig å gjøre i kommunikasjonsbransjen. Det er en relativt kort tekst med noen nyhetspoeng og kombinerer dette med både litt video og foto. Her kan en person gjøre flere oppgaver i samme møtet, og viser en klassisk rask jobb som kan stå for seg selv på en nettside, men kan også sendes til redaksjoner der media kan ta tak i noe av materialet og gjøre egne saker.
Mål
Målet med artikkelen var tredelt. Det ene var å få presentert den nye sjefen for festivalen, og gjennom et lite portrett få ut at det jobbes mot årets festival tross korona. Det siste målet var å få info ut til media om det samme, og gi de et poeng eller to å gripe fatt i. Både Nrk og lokalmedia lagde saker på festivalen etter dette og brukte noen av poengene i teksten. Det å trekke frem noe fra personens privatliv virka naturlig denne gangen, og media i dag ser ofte etter slike personlige aspekt som gjør nyheter mer autentiske og personlige.
Det ble tatt en kort video som ligger i saken, denne er i litt smalere format enn vanlig breddeformat – dette for at denne skulle deles på sosiale medier. Ellers liker jeg å ta med flere kilder, noe jeg har med fra journalistikken.